De juiste schaatsen kiezen: een oudergids voor kindermaat schaatsen

Het kiezen van de juiste schaatsen voor kinderen is meer dan alleen een kwestie van de juiste maat vinden. Het gaat ook om comfort, veiligheid en het ondersteunen van hun groeiende liefde voor schaatsen. In dit artikel leiden we ouders door het proces van het selecteren van de perfecte schaatsen voor hun jonge schaatsers.

Het belang van de juiste pasvorm

Maatvoering

Kinderen groeien snel, maar het kiezen van ‘op de groei’ schaatsen is geen goed idee. Te grote schaatsen kunnen leiden tot slechte techniek, ongemak en zelfs verwondingen. De schaats moet goed passen met slechts een beetje ruimte aan de voorkant van de tenen. Een goede regel is om een duimbreedte (of ongeveer een halve maat) groter te nemen dan de normale schoenmaat.

Comfort en ondersteuning

Zorg ervoor dat de schaats een stevige enkelondersteuning biedt. Dit helpt bij het voorkomen van verzwikkingen en zorgt voor betere controle op het ijs. Het comfort is ook cruciaal, dus let op de binnenvoering en de kwaliteit van het voetbed.

Soorten schaatsen

Verstelbare schaatsen

Voor groeiende kinderen zijn verstelbare schaatsen een uitstekende investering. Deze kunnen over meerdere maten worden aangepast, wat betekent dat ze meerdere seizoenen meegaan.

Specifieke schaatsen voor hockey of kunstrijden

De keuze tussen hockey- en kunstschaatsen hangt af van de interesse van je kind. Hockey schaatsen bieden meer mobiliteit en zijn beter voor snelheid, terwijl kunstschaatsen meer controle bieden voor sprongen en pirouettes.

Veiligheid eerst

Scherpe schaatsen

Zorg ervoor dat de schaatsen goed geslepen zijn. Botte schaatsen kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze minder grip hebben op het ijs.

Beschermende uitrusting

Overweeg beschermende uitrusting zoals een helm, knie- en elleboogbeschermers, vooral voor beginners. Dit kan helpen om letsel bij vallen te voorkomen.

Onderhoud van schaatsen

Drogen en slijpen

Leer je kinderen om hun schaatsen goed te drogen na elk gebruik om roest te voorkomen. Regelmatig slijpen is ook belangrijk om een goede rand te behouden.

Opslag

Bewaar schaatsen op een droge plaats en gebruik schaatsbeschermers om de bladen te beschermen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Het kiezen van de juiste schaatsen voor je kind kan een verschil maken in hun schaatservaring. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen maat, comfort, veiligheid en de specifieke schaatsinteresses van je kind. Door de juiste schaatsen te kiezen, geef je je kind niet alleen de middelen om te genieten en te groeien in de sport, maar ondersteun je ook hun algemene ontwikkeling en vertrouwen op het ijs. Met deze gids hopen we dat ouders zich uitgerust voelen om de perfecte schaatsen voor hun jonge atleten te kiezen.