Top 50 spelfouten in simpele woorden

De top 50 spelfouten in simpele woorden zal veel mensen verbazen. Sommige woorden zullen je verbazen, omdat jij wel weet hoe je het goed schrijft. Andere woorden zullen je verbazen, omdat jij het blijkbaar altijd verkeerd geschreven hebt. Spelfouten zijn aan de orde van de dag. Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen de Nederlandse spelling optimaal beheerst. Dan hebben we ook nog de grammatica die het allemaal nóg lastiger maakt. Sommige woorden zijn zo moeilijk dat zelfs tekstschrijvers nog eens moeten dubbelchecken of het wel écht goed geschreven is. Denk aan een woord zoals ‘idiosyncratisch’ bijvoorbeeld.

Top 50 fout gespelde makkelijke woorden

De Nederlandse taal heeft ook heel wat relatief makkelijke woorden die vaker dan gemiddeld verkeerd worden gespeld. Wij hebben een leuke top 50 voor je opgesteld.

1. Onmiddellijk

Onmiddellijk wordt vaak geschreven als ‘onmiddelijk’. We zeggen het tijdens het schrijven in ons hoofd vaak in drie delen: on-midde-lijk.

2. Pannenkoek

Een pannenkoek wordt over het algemeen maar in één pan gemaakt, maar toch laten we in de spelling overkomen alsof er meerdere pannen bij komen kijken. Veel mensen schrijven ‘pannekoek’.

* Notitie 2021: De regel van de ’tussen-n’ komt hierbij kijken. Deze wordt bijvoorbeeld toegevoegd wanneer het woord letterlijk wordt genomen, zoals een koek uit pan, dus een pannenkoek. We zien dit bijvoorbeeld ook gebeuren bij het woord ‘hondenhok’. Het is letterlijk een hok voor een hond, dus verschijnt er een tussen-n, ook als er toch echt maar 1 hond in zit. De regel van de tussen-n is van toepassing en niet de oudere regel van het ’tellen’ (1 pan of 1 hond). Hierdoor ontstond zo veel discussie dat het Witte Boekje inmiddels aangeeft dat ‘pannekoek’ ook toegestaan is. De enige officiële spelling (Groene Boekje) blijft wel ‘pannenkoek’, dus door de regel van de tussen-n die nu van toepassing is. Hierover lees je meer op: https://www.spellingenzo.nl/spelling-pannekoek-of-pannenkoek-gebruik-van-de-tussen-n/ 

3. Solliciteren

Solliciteren wordt vaak met een enkele l geschreven. Ook dit heeft te maken met de manier waarop we het woord in ons hoofd opdelen. We beginnen met ‘so-li-ci’.

4. Eengezinswoning

Zeg dit woord eens hardop. Hoor jij dan ook ineens een s op een plaats waar die niet hoort? Veel mensen zeggen namelijk ‘eensgezinswoning’ en schrijven dit dan ook zo.

5. Ge-e-maild

Dit woord wordt al bijna niet meer gebruikt. We zijn van ‘e-mail’ naar ‘mail’ gegaan. We schrijven dan ook meestal ‘gemaild’. Wanneer ons dan gevraagd wordt om eens ‘ge-e-maild’ te schrijven, dan gaat het 9 van de 10 keer verkeerd.

6. Agressief

Wederom een woord dat vaak verkeerd wordt gespeld doordat we het opdelen in ons hoofd in drie delen, namelijk ag-gres-sief. Dan komt er ineens een extra g tevoorschijn.

7. Hobby’s

Hobby’s schrijven we vaak gewoon zoals we het ook horen: hobbies. Ditzelfde geldt overigens voor meer woorden, zoals baby’s, waar we graag babies van maken.

8. Sms’en

SMS-en, smsen, Sms-sen.. Het wordt nogal vaak verkeerd geschreven. De juiste spelling is sms’en. Ook hier zijn meerdere vergelijkbare foutjes te vinden, zoals ZZP’er, waarin we ook vaak een streepje zien verschijnen.

9. Origineel

In dit woord vergeten we vaak de eerste i. veel mensen schrijven ‘orgineel’ in plaats van ‘origineel’.

10. Illegaal

We hebben ‘legaal’ en we hebben ‘i-legaal’. We horen de tweede l niet en dus schrijven we deze ook vaak niet.

11. Pyjama

Pyjama wordt heel vaak verkeerd geschreven, bijvoorbeeld als ‘pyama’ of als ‘pijama’. De enige juiste spelling is ‘pyjama’.

12. Cafés

Veel woorden worden met ’s geschreven, terwijl de s er gewoon aan vast hoort. Cafés is hier een goed voorbeeld van. Dit wordt vaak zo geschreven: café’s of cafe’s.

13. Minutieus

Dit is misschien een iets lastiger woord. Bij minutieus denken we aan ‘klein’ en dit zorgt ervoor dat we vaak ‘mini-tieus’ schrijven.

14. Sieraad

Weer een woordje dat we in ons hoofd gewoon verkeerd opsplitsen, waardoor we het automatisch verkeerd spellen. We denken aan ‘sier-raad’. Je kunt bijvoorbeeld ook zilveren damesoorbellen bestellen in deze webshop.

15. Ananas

Aanaanas. Zo zeg je het natuurlijk helemaal niet, maar zo spel je het wel. Juist omdat we het niet zo horen, spellen we het liever als annanas.

16. Liniaal

We schrijven graag ‘lineaal’ in plaats van ‘liniaal’. Dit woord mag dus eigenlijk gewoon geschreven worden zoals deze ook klinkt. Maar dit vinden we ‘verdacht’ en daarom schrijven we het toch verkeerd, door het moeilijker te maken dat het is.

17. Puberteit

De puberteit is een tijd, een periode, en dus schrijven we vaak ‘pubertijd’.

18. Insgelijks

Insgelijks geeft vaak aan dat je het met iemand eens bent of dat je je kunt vinden in wat de ander zegt. Je kunt het ook zeggen als iemand je een prettig weekend wenst en je wilt dit de ander ook toewensen. Omdat we het woord koppelen aan het ‘eens zijn’ met de ander gaat het in de spelling verkeerd. We maken er ‘eensgelijks’ van.

19. Dromedaris

De dromedaris is een bijzonder dier, maar of het dier ook mooi is.. daar zijn de meningen over verdeeld! We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat het woord begint met ‘dromen’ (minus de n uiteraard). Daarom maken we er ‘drommedaris’ van.

20. Elektrisch

Elektrisch is een vrij makkelijk woord, maar we twijfelen er vaak over. Juist omdat we twijfelen gaan we geregeld voor de moeilijkere spelling, namelijk ‘electrisch’.

21. Cadeaus

Dit woord wordt op meerdere manieren verkeerd geschreven. Er zijn mensen die weten dat het met een c en eau geschreven moet worden, maar die er dan cadeau’s van maken. Anderen schrijven gewoon kadoos of kado’s.

22. ’s Morgens

’s Morgens horen we als een enkel woord en daarom schrijven we het ook vaak als een enkel woord: smorgens.

23. Goochelen

In deze tijd, waarin we Google dagelijks gebruiken, is het met het woord ‘goochelen’ natuurlijk ook wel een beetje vragen om narigheid. Dit schrijven veel mensen tegenwoordig als volgt: googelen.

24. Kangoeroe

Als je dit woord eens uitspreekt, dan is de kans groot dat je ‘kangaroe’ zegt. Dit doen namelijk heel veel mensen en je zal er dan ook niet snel op aangesproken worden. Officieel is het ‘kangoeroe’ en zo schrijf je het ook.

25. Hartstikke

Tja, heeft het nu met je hart te maken of niet? Veel mensen kiezen toch voor ‘hard’ en schrijven ‘hardstikke’.

26. Stiekem

Stiekem wordt ‘stiekem’ wel erg vaak als ‘stiekum’ geschreven. Ga jij stiekum of stiekem dartbordverlichting kopen?

27. Frikadel

Wie deze lekkere snack in de snackbar bestelt, bestelt vaak een ‘frikandel’. Deze spelling is overigens goed geaccepteerd, maar toch niet juist.

28. Blocnote

Sommige mensen schrijven het op z’n oer-Hollands, namelijk ‘bloknoot’. Anderen weten wel dat het een wat chique woord is als het om de spelling gaat en maken er daarom ‘bloknote’ van.  

29. Zoveel

Zoveel woorden in deze top 50.. Nee, zo veel woorden in deze top 50! We schrijven bijna altijd ‘zoveel’ in plaats van ‘zo veel’, terwijl het meestal toch echt los van elkaar moet staan. Als je ‘veel’ zou kunnen vervangen door ‘weinig’ in de zin, dan schrijf je het los van elkaar. Kan je ‘teveel’ vervangen door ‘tekort’? Dan is het inderdaad aan elkaar geschreven.

30. Hinniken

Dit is zeker één van de meest lastige woorden om goed te spellen. Mensen maken er ‘hineken’ van of ‘hinnikken’. Wij begrijpen overigens wel dat dit vaak fout gaat.

31. Burgemeester

Burgemeester, de ‘meester’ van de burgers. Eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd dat veel mensen ‘burgermeester’ schrijven.

32. Abonnee

Abonnee en abonnement. We schrijven het vaak met dubbel b. Dan nog iets wat hiermee vaak verkeerd gaat – en waar we zelf een mooi voorbeeld van hebben – is wel het koppelen van woorden. Zo zien wij heel vaak voorbij komen dat met het heeft over een ‘blog abonnement’. Zelfs professionals schrijven het zo. Schande! Als twee bestaande woorden worden gekoppeld tot een ander bestaand woord, dan schrijf je het aan elkaar.

33. Papaver

Een woord dat we over het algemeen niet dagelijks gebruiken. Zeker mensen die hun vader ‘pappa’ noemen in plaats van ‘papa’ schrijven ‘papaver’ als ‘pappaver’. Overigens zijn ‘pappa’ en ‘papa’ allebei geaccepteerd.

34. Achttien

We kunnen alle cijfers goed aan elkaar koppelen. Zestien, zeventien.. Maar als het cijfer op een t eindigt, dan raken we in de war. We schrijven dan ook vaak ‘achtien’.

35. Interessant

Het is interessant om te zien hoeveel mensen interessant met een enkele s schrijven.

36. Omelet

Heerlijk, een lekker omeletje ’s morgens! Maar als we erover moeten schrijven wordt het een ander verhaal. We maken er al snel ‘ommelet’ van.

37. T-shirt

Als we ‘T-shirt’ vooraan in de zin schrijven, dan gaat het nog goed. Schrijven we het woord in het midden van een zin, dan maken we er ‘t-shirt’ van. De t moet áltijd met een hoofdletter.

38. Alinea

We zeggen het vaker als ‘alinia’ en zo wordt het dan ook vaak geschreven. Waar we ‘liniaal’ wel met een i moeten schrijven, moet ‘alinea’ wel echt met een e.

39. Februari

Februari krijgt vaak een e op het einde. Ditzelfde probleem zien we overigens ook bij de eerste maand van het jaar. We schrijven vaak ‘januarie’ en ‘februarie’.

40. December

Een andere maand die we niet altijd foutloos kunnen spellen. We horen ‘dezember’ en veel mensen schrijven dit ook zo.

41. Uittreksel

Weer een woordje dat we in ons hoofd gewoon verkeerd opsplitsen. We denken aan een uit-rek-sel. Hierdoor schrijven we het ook met een enkele t, maar het moeten er echt twee zijn.

42. Interview

Kieuw, nieuw.. Tussen de e en de w zien we vaak een u verschijnen. Daarom gaat het bij dit woord vaak verkeerd. We weten dat er een e en een w op het einde zitten, dus zetten we er een u tussen: intervieuw.

43. Verrassing

We willen mensen graag ver-assen in plaats van verrassen.

44. Toentertijd

Veel mensen hebben het over ‘toendertijd’ en dit zorgt ervoor dat het ook vaak zo geschreven wordt. De enige juiste spelling is ‘toentertijd’.

45. Grootte

De grootte van een kastje en de grote kas. We halen het nogal eens door elkaar. Wanneer je het hebt over het formaat, dan heb je het over de grootte van de kast, met dubbel o en dubbel t. Gebruik je het woord als bijvoeglijk naamwoord (de grote kast, de grote schommel, het grote boek), dan schrijf je het woord zo kort mogelijk, met enkel o en enkel t.

46. Om de beurt

Dan een groepje woorden dat we vaak samenvoegen als we het zeggen en hierdoor ook als één woord schrijven. In plaats van ‘om de beurt’ schrijven veel mensen ‘omstebeurt’.

47. Per se

We zien veel verschillende spellingen voorbij komen: persee, persé, per sé, perzee. Sommige foutjes zijn best begrijpelijk, maar de juiste spelling is echt ‘per se’.

48. Sowieso

Ook hier zien we meerdere spelfouten ontstaan. We komen onder meer de volgende spellingen: zowiezo, zo en zo, zo-wie-zo. Je hoort inderdaad een z, maar je schrijft het met een s: sowieso.

49. Tenminste

Als je het uitspreekt, dan hoor je vaak ‘teminste’. Zo delen we het in ons hoofd ook vaak op: te-min-ste. Hierdoor gaat het al snel fout en wordt de n vergeten.

50. Kwadraat

Veel woorden die ‘kwa’ in de klank hebben worden geschreven met ‘qua’. Denk aan ‘aqua’ en bijvoorbeeld ‘quasi’. Hierdoor wordt kwadraat vaker geschreven als ‘quadraat’. Ook zien we het in het begin wel goed gaan, maar aan het einde niet: kwadraad.