Grammatica Nederlands, op veel scholen de les Spelling en Grammatica Nederlands genoemd, is een vak dat sommige kinderen al de kriebels bezorgt. Het valt ook niet mee om al die regeltjes onder de knie te krijgen. Dit blijkt in de praktijk ook wel, want volwassenen hebben ook nog veel last van ‘D, T en DT gevechten’. Ja, Grammatica Nederlands blijft een lastig iets. Gelukkig zijn de meeste foutjes wel gemakkelijk te voorkomen.
Inhoudsopgave
Meest gemaakte fouten in de Nederlandse grammatica
Op veel basisscholen wordt er bij de les Spelling en Grammatica Nederlands al veel aandacht besteed aan trucjes die je in de toekomst kunt gebruiken om foutjes te voorkomen. Wij hebben de meest gemaakte fouten in de grammatica van het Nederlands eens onder de loep genomen en geven je direct tips om deze te voorkomen. Sommigen zullen zich enkele regeltjes nog wel kunnen herinneren van school.
De klassieke D,T of DT fout
‘Wordt’ kan met enkel een ‘d’ aan het eind worden geschreven, maar ook met ‘dt’. Er zijn mensen die er een kunstwerk van maken door ‘wort’ te schrijven. Het werkwoord is ‘worden’. Het is dus niet mogelijk om enkel een ‘t’ aan het einde te plaatsen. De tip is om het werkwoord door ‘lopen’ te vervangen en dan te zien wat er gebeurt. Hoor je een ‘t’? Dan plaats je deze ook achter de stam. Hoor je deze niet? Dan plaats je deze ook niet. Zo haal je ook woorden uit elkaar die met zowel een ‘d’ als een ‘t’ geschreven kunnen worden:
Het gebeurt wel eens dat het al is gebeurd.
Het loopt wel eens dat het al is gelopen.
Het plaatsen van een N op het einde
‘Sommige mensen weten niet wanneer er een ‘n’ aan het einde van het woord moet staan, maar sommigen weten het wel’. D-Write One geeft hier als tip mee dat er een ‘n’ geplaatst moet worden wanneer het woord betrekking heeft op het onderwerp. Gaat het om een verwijzing? Dan wordt er geen ‘n’ geplaatst. In de eerste zin van deze alinea verwijst ‘sommige’ naar de mensen en ‘sommigen’ wordt als onderwerp zelf gebruikt.
Enkele kinderen hadden geen kinderschaatsen.
Enkelen moesten binnen blijven.
Het gebruik van dat of die
Vaak worden ‘dat’ en ‘die’ gewoon aan woorden verbonden zoals het goed klinkt. In de meeste gevallen is dat ook goed. ‘Dat huis’ klinkt beter dan ‘die huis’, bijvoorbeeld. Toch gaat het in de praktijk nog vaak verkeerd. Je kunt hier kijken naar het lidwoord dat ervoor gezet kan worden. Het lidwoord ‘een’ kan hier niet worden toegepast, dus we kijken enkel naar ‘de’ en ‘het’. Is het lidwoord ‘de’? Dan moet je ‘die’ gebruiken. Je gebruikt ‘dat’ als het lidwoord ‘het’ is.
De boom – Ik stond bij die boom.
Het boek – Ik had dat boek vast.
Hoe vaak heb jij niet gehoord mag ik die hondenvoer van je of bekijk dat website compleetstarten.nl eens.
Hoofdletters gebruiken
‘Ik zat lekker naast de CV om op te warmen en keek ondertussen naar een leuke film op TV’. Zo zien we het vaak geschreven worden, maar ‘cv’ en ‘tv’ moeten toch echt met kleine letters geschreven worden. Als je het voluit zou schrijven, centrale verwarming en televisie, dan schrijf je het toch ook niet met een hoofdletter? Hier kun je de regel aanhouden dat je persoons- en merknamen met een hoofdletter schrijft en andere zaken niet. Het kan natuurlijk wel zijn dat een merk bijvoorbeeld bewust kiest voor een schrijfwijze zonder hoofdletter. Een goed voorbeeld hiervan is het automerk ‘smart’, dat bewust in enkel kleine letters wordt geschreven.
Ik ben gek op cd’s.
Ik hou van BMW modellen.
Het gebruik van als of dat
Veel mensen hebben moeite met het maken van een keuze tussen ‘als’ en ‘dan’. Je kunt hierbij aanhouden dat je ‘als’ moet gebruiken wanneer iets hetzelfde is. ‘Ik ben nog net zo moe als gisteren’. Je gebruikt ‘dan’ wanneer er een verschil is. ‘Ik ben vandaag fitter dan gisteren’.
Dat is hetzelfde als…
Dat is beter dan…
Andere veel voorkomende taal fouten
Hierboven, in de alineatitel, laten we al een beetje zien waar het ook vaak mis lijkt te gaan tijdens het schrijven. We nemen zoveel woorden uit het Engels op in onze Nederlandse taal, dat we ook de gewoonten van de Engelse taal gaan overnemen. In het Engels worden woorden al snel uit elkaar gehaald. Engelsen hebben het bijvoorbeeld over ‘crisis communication’, maar in het Nederlands hebben we het toch echt over ‘crisiscommunicatie’. In het Engels worden woorden vaak gesplitst, maar in het Nederlands plakken we de woorden graag aan elkaar.
Tot slot gaat het vaak mis in de weergave van tijd. ‘LMPR besluit in de zomer van 2016 van start te gaan’. Is 2016 niet al geweest? Het komt zelfs vaak voor dat tegenwoordige tijd en verleden tijd in een enkele zin voorkomen zonder dat dit de bedoeling is. Bedenk je steeds of iets al heeft plaatsgevonden of dat het nog moet gaan plaatsvinden.
Schaam je niet!
We kunnen nu eenmaal niet allemaal foutloos Nederlands schrijven. Het ene kind pakt alle regeltjes al tijdens Spelling en Grammatica Nederlands op en vergeet het nooit meer, terwijl het andere kind het gewoonweg niet te pakken krijgt. Dit geldt ook voor volwassenen. De één heeft een talenknobbel en de ander heeft een wiskundeknobbel, bij wijze van.
Kun jij niet foutloos Nederlands schrijven, maar wil je wel professionele teksten hebben voor je website, je webwinkel, je brochure of bijvoorbeeld je nieuwsbrief? Wij helpen je graag verder. Wij kunnen de benodigde teksten origineel schrijven, maar wij kunnen ook jouw eigen teksten voordelig redigeren / herschrijven.